ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО КОМПЛЕКС КАЛЕТО В МЕЗДРА, ЧЕРЕПИШКИЯ МАНАСТИР И ДЖУГЛАТА

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО КОМПЛЕКС КАЛЕТО В МЕЗДРА, ЧЕРЕПИШКИЯ МАНАСТИР И ДЖУГЛАТА

18.05.2024 – 45.00 BGN
23.06.2024 – 45.00 BGN
13.07.2024 – 45.00 BGN
31.08.2024 – 45.00 BGN
28.09.2024 – 45.00 BGN

София – Мездра – Черепишки манастир – Церово – София

Описание

Отпътуване от София,

Централна ЖП гара в 7:30 ч. по АМ Хемус в посока Мездра.
Посещение на Археологически комплекс „Калето“, намиращ се в гр.Мездра. Комплексът съхранява 7000 години история на района. В крепостта са намерени останки от цивилизациите, обитавали района от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие) до Средновековието – 5 различни исторически периода, през които е преминала крепостта. През 2013 г. комплексът е реставриран и превърнат в туристическа атракция. Част от находките, открити при разкопките, са подредени в постоянна експозиционна зала. Централно място в нея заема макет на римската и късноантична крепост „Калето“. Тук са изложени археологически находки и останки. В друга сграда се намират ателиета на местни занаятчии и магазин за сувенири. Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта и е обявен за национален паметник на културата.
Свободно време за обяд в гр.Мездра.

Посещение на Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман (управлявал 1371 – 1395 г.), но е изгарян и опустошаван неколкократно. В началото на 17 век манастирът е възстановен под давление на видния български иконописец Пимен Зографски. В скалите над манастира е изградена костница на два етажа, чийто параклис е посветен на „Св.Йоан Кръстител”. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов, който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”.

От района на манастира се вижда и уникалния природен феномен Ритлите. Ритлите представляват четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 м, а под тях преминава жп линия. По зъберите личат останки от стари крепостни зидове. До Ритлите е и историческата местност Рашов дол. В тази местност се е провело последното организирано сражение на част от Ботевата чета след смъртта на войводата в Априлското въстание (1876 г.), а част от останките на четниците се пазят в костницата на Черепишкия манастир.

Пътят обратно преминава през живописното Искърско дефиле, от където се вижда и едно от най-известните места за алпинизъм в България – Лакатнишките скали. Скалите на места достигат до над 250 метра над водите на река Искър. Вследствие въздействието на външните релефообразуващи сили на Лакатнишките скали са се образували множество скални форми — пирамиди, кули, зъбери и други. В Лакатнишките скали се намират голям брой карстови пещери. Сред тях са Темната дупка, Аржишка дупка, Свинска дупка, Вража дупка и други.
Посещение на скалния феномен „Джуглата“, намиращ се в село Церово. Джуглата е скална гъба с височина 15 метра и се е образувала в продължение на 250 млн. години от ерозионното действие на повърхностно течащите води. Местното население успява да наложи промяна на строителното трасе на ж.п. линия София – Мездра, която е трябвало да премине през Джуглата, с цел опазване на природната забележителност. Образуванието е обявено за природен феномен през 1964 г.
Пристигане на Централна ЖП гара около 20:30 ч.

Изпрати запитване

Разнообразие от дестинации

Вели Тур предлага широка гама от пътувания и екскурзии към най-различни дестинации по света. Независимо дали искате да посетите дестинация в България или чужбина, Вели Тур ще Ви предложи изобилие от възможности.

Професионалност и опит

Като утвърдена компания за пътуване, Вели Тур разполага с богат опит и професионализъм в сферата на туризма. Напият екип от експерти ще ви предостави качествено обслужване и персонализирани услуги, които ще направят вашето пътуване приятно и безпроблемно.

Удобство и комфорт

С Вели Тур можете да се насладите на удобството и комфорта по време на пътуването си. Ние ще се погрижим за резервациите в хотелите, транспорта и други подробности, свързани с вашето пътуване. Това ви позволява да се отпуснете и да се насладите на вашия престой, без да се тревожите за организацията на детайлите.

Индивидуален подход и гъвкавост

Вели Тур се стреми да отговори на индивидуалните нужди и предпочитания на своите клиенти. Ние сме гъвкави и можем да предложим персонализирани решения за Вашето пътуване. Без значение дали търсите романтична почивка, активно приключение или културна екскурзия, Вели Тур ще се погрижи да отговори на Вашите очаквания.

Допълнителна информация

Плащане:
При записване се внася пълната сума на екскурзията.

Забележка:
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30 души.
Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 2 дни преди датата на отпътуване

Транспорт с туристически автобус
Водач от агенцията
  • Цената не включва

Лични разходи, входни такси и храна

цени от 45 лв.

Изпрати запитване

Плати онлайн

Приемаме онлайн плащания чрез методите посочени по-долу, както и в брой или по банков път.

Имате въпроси?

Свържете се с нас, ще се радваме да Ви помогнем, като отговорим на Вашите въпроси.

Comments are closed.